Δημιουργία μαθημάτων

Με το σύστημα της Cosmolearn μπορείτε να δημιουργείτε online μαθήματα τα οποία μπορείτε στη συνέχεια να τα αναρτάτε στην ιστοσελίδα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης ή αν το επιθυμείτε να τα δημοσιεύσετε και στη μηχανή αναζήτησης του Liveschool, για να τα βρουν μαθητές από όλη την Ελλάδα.

Η δημιουργία των μαθημάτων είναι απλή και τα εργαλεία που σας παρέχουμε είναι ότι πιο σύγχρονο και εφαρμοσμένο υπάρχει στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.


Γνωρίστε τους τρόπους με του οποίους μπορείτε να δημιουργήσετε online μαθήματα για το κοινό που σας ενδιαφέρει και με τον τρόπο που σας ταιριάζει καλύτερα.


Για να δημιουργήσετε μαθήματα μέσω του Liveschool που θα δημοσιευτούν στη μηχανή αναζήτησης και τα οποία θα μπορούν οι μαθητές να αγοράσουν, θα πρέπει να διαθέτετε λογαριασμό στη Viva. Δημιουργήστε επαγγελματικό λογαριασμό (εγγραφή στη Viva) και στη συνέχεια εισάγετε τα απαραίτητα στοιχεία στο προφίλ σας στο Liveschool. Με αυτό τον τρόπο ο λογαριασμός σας στη Viva συνδέεται με το προφίλ σας στο Liveschool και επομένως με κάθε αγορά μαθήματος που αναρτάτε τα χρήματα μεταφέρονται στο λογαριασμό σας.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες

Αν διαθέτετε συνδρομή με site θα πρέπει να διαμορφώσετε και στο site σας το σύστημα πληρωμών.

Επιπλέον βεβαιωθείτε ότι είναι ήδη καταχωρημένα στο σύστημα :

 • Ο καθηγητής που θα διδάξει το μάθημα
 • Το είδος Μαθήματος (πχ Μαθηματικά)
 • Η Τάξη (πχ Β γυμνασίου)

Τα παραπάνω στοιχεία σας ζητούνται στο Βήμα 3 όταν δημιουργείτε ένα μάθημα. Τη στιγμή αυτή θα πρέπει να επιλέξετε καθηγητή, μάθημα και τάξη από αυτά που έχετε ήδη καταχωρήσει εξ αρχής στο σύστημα. Δηλαδή η καταχώρηση των καθηγητών που διδάσκουν ηλεκτρονικά μαθήματα, των μαθημάτων και των τάξεων θα πρέπει να έχει γίνει πριν ξεκινήσετε να δημιουργείτε μαθήματα.

Τα παραπάνω στοιχεία ζητούνται (στο Βήμα 3) για κάθε μάθημα που δημιουργείτε.

Σας υπενθυμίζουμε που μπορείτε να κάνετε τις προηγούμενες καταχωρήσεις.

1. Δηλώνω τις τάξεις, τις ειδικότητες και τα μαθήματα (υποχρεωτικό)
 • Επισκεφτείτε τη σελίδα Πίνακας εργαλείων--> Προσαρμογή
 • Πατώντας το κουμπί +Προσθήκη προσθέστε
 • -τις ειδικότητες των καθηγητών που διδάσκουν ηλεκτρονικά μαθήματα (πχ μαθηματικός, φιλόλογος κλπ)
  -τα μαθήματα που διδάσκονται online (πχ Μαθηματικά)
  -τις τάξεις στις οποίες απευθύνονται τα online μαθήματα (πχ Α λυκείου)

2. Προσθήκη καθηγητή (υποχρεωτικό)

Για να προσθέσετε τους καθηγητές του εκπαιδευτικού σας κέντρου θα πρέπει πρώτα αυτοί να έχουν εγγραφεί ως μέλη.
Στη συνέχεια επισκεφτείτε τη σελίδα Πίνακας εργαλείων--> Διαχείριση σελίδας--> Καθηγητές

Προσθήκη καθηγητή στο Liveschool


Καθηγητής Liveschool

 • Επιλέξτε +Προσθήκη καθηγητή
 • Γράψτε στο πλαίσιο το username του μέλους που επιθυμείτε να αποκτήσει το ρόλο του καθηγητή.
  (Το username θα εμφανιστεί ως προτεινόμενο. Επιλέξτε το.)
 • Πατήστε 'Προσθήκη χρήστη ως καθηγητή'
3. Προφίλ καθηγητή (προαιρετικό)

Για να διαμορφώσετε το προφίλ του καθηγητή, προσθέστε την εικόνα, το βιογραφικό και τις πληροφορίες που επιθυμείτε να γνωρίζει το κοινό για τον καθηγητή.

 • Επιλέξτε Πίνακας εργαλείων--> Διαχείριση σελίδας--> Καθηγητές-->Δημιουργία προφίλ
 • Συνδέστε το προφίλ που δημιουργείτε με συγκεκριμένο χρήστη (επιλέξτε δηλαδή το username του καθηγητή για τον οποίο προορίζετε αυτό προφίλ)
 • Συμπληρώστε τα στοιχεία και την φωτογραφία του καθηγητή.

Προφίλ καθηγητή

Ο σχεδιασμός  και ο προσδιορισμός στόχου του μαθήματος, είναι το πρώτο βήμα για την επιτυχία της εκπαιδευτικής πρότασης που θα δημιουργήσετε. Αποφασίστε ποιός είναι ο στόχος του μαθήματος, σε ποιους απευθύνεται και τι επιθυμείτε να αποκομίσουν οι μαθητές που θα συμμετάσχουν. 

 1. Τι θα διδάξετε
 2. Σκεφτείτε τι ακριβώς θα διδάξετε, αν θα είναι ένας μεγάλος σε διάρκεια και ώρες διδασκαλίας, κύκλος σπουδών (μαθηματικά β λυκείου 1ου τριμήνου) ή θα είναι μια σύντομη και στοχευμένη πρόταση (πχ Μαθηματικά β λυκείου-Κεφάλαιο 1). Στο στάδιο αυτό θα πρέπει να σκεφτείτε επίσης, με ποιο τρόπο θα διαφοροποιηθείτε και θα ξεχωρίσετε στο κοινό που πραγματικά στοχεύετε. 
  Ωστόσο, αν το μάθημα σας απευθύνεται μόνο σε υπάρχοντες μαθητές σας και άρα γνωρίζετε ήδη ποιοι θα συμμετάσχουν, αυτό είναι κάτι που δεν θα πρέπει να σας απασχολήσει ιδιαίτερα.

  Ορίστε τη δομή των μαθημάτων σας
  Σε αυτό το στάδιο χωρίζετε την ύλη που θα διδαχθεί σε ενότητες ώστε κάθε θεματική ενότητα να αποτελεί ένα ξεχωριστό υπο-μάθημα που θα βοηθήσει τους μαθητές να παρακολουθήσουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και παράλληλα θα να αποκομίσουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος από το μάθημα. Βεβαιωθείτε ότι για κάθε μάθημα διαθέτετε το εκπαιδευτικό υλικό που χρειάζεστε και που θα βοηθήσει στη μελέτη των μαθητών. Εντάξτε στις σημειώσεις σας, τεστ και ασκήσεις αξιολόγησης που θα κινητοποιούν τους μαθητές και θα τους κρατούν προσηλωμένους στο στόχο τους. 

   

 3. Πως δημιουργείτε το πρόγραμμα για μάθημα ή κύκλο σπουδών
 4. Όπως και στα παραδοσιακά μαθήματα που γίνονται σε φυσική τάξη, τα μαθήματα που δημιουργείτε για να αναρτήσετε στο Liveschool ή την ιστοσελίδα (σε ένα από τα δύο ή και στα δύο για όσους επιθυμούν να λάβουν site ηλεκτρονικής εκπαίδευσης) θα πρέπει να διέπονται από συνέπεια και συνοχή. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μάθημα μπορεί να αποτελείται από  μία σειρά υπο-μαθημάτων ώστε να δημιουργείται έτσι μία θεματική ενότητα με επιμέρους κεφάλαια που θα καλύπτουν όλο το εύρος της συγκεκριμένης ενότητας (μπορείτε βέβαια να δημιουργείτε εκτός από σειρές μαθημάτων και μεμονωμένα μαθήματα ως εισαγωγικά, επαναληπτικά ή σεμιναριακά που δεν έχουν υπό-μαθήματα.)   
  Όταν δημιουργείτε μάθημα στην φόρμα που εμφανίζεται συμπληρώνετε τα πεδία με τον τίτλο μαθήματος , την περιγραφή, την εικόνα και στη συνέχεια προχωρώντας στο επόμενο βήμα προσθέτετε τις διδακτικές ενότητες δηλαδή τα υπό-μαθήματα  που θέλετε να περιλαμβάνει ορίζοντας για κάθε ένα από τα υπό-μαθήματα αυτά την ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής που επιθυμείτε. Με αυτό τον τρόπο, οργανώνετε έναν κύκλο σπουδών  όπου εσείς καθορίζετε το χρονοπρόγραμμα, τη δομή και τις ενότητες. Τέλος, στο 3ο βήμα φροντίζετε να ενημερώσετε συμπληρώνοντας τα πεδία των ωρών, εβδομάδων κλπ,  τους μαθητές και γονείς που θα δουν το μάθημα σας για τη διάρκεια (συνολική, εβδομάδες, ώρες).
                                        

  Δημιουργία online μαθήματος Δημιουργία online μαθήματος


Τι μπορεί να περιλαμβάνει η κάθε εκπαιδευτική πρόταση

Κάθε μάθημα που δημιουργείται μπορεί να περιλαμβάνει ένα από τα παρακάτω ή συνδυασμό αυτών:

A.    Ζωντανό μάθημα που διεξάγεται σε ηλεκτρονική τάξη μέσω internet με χρήση της πλατφόρμας Blackboard Collaborate
B.    Ζωντανή διάλεξη μέσω live streaming
C.    Βιντεοσκοπημένο μάθημα που έχει δημιουργηθεί με οποιοδήποτε τρόπο εξυπηρετεί τον καθηγητή (πχ μάθημα στην αίθουσα που καταγράφηκε με κάμερα, βιντεομάθημα που δημιουργήθηκε στον υπολογιστή του, διάλεξη που βιντεοσκοπήθηκε) 
Όλα τα παραπάνω μπορούν να συνοδεύονται από συμπληρωματικό ασύγχρονο υλικό:
•    Αρχεία κειμένου (.doc, .pdf κλπ)
•    Αρχεία παρουσιάσεων (.ppt και αντίστοιχα)
•    Εικόνες
•    video

Η διαδικασία που ακολουθείτε για να δημιουργήσετε και να αναρτήσετε ένα μάθημα είναι η ακόλουθη:

 • Αφού έχετε γίνει μέλος του Liveschool από τον Πίνακα εργαλείων σας, επιλέξετε  Μαθήματα-Διαχείριση μαθημάτων   
 • Επιλέξτε  +Δημιουργία Μαθήματος

πως δημιουργώ μάθημα στο liveschool

 

Η φόρμα που εμφανίζεται έχει 3 βήματα για την ολοκλήρωση της δημιουργίας μαθήματος.

 

 • Στο 1ο Βήμα συμπληρώνετε τα απαραίτητα στοιχεία του μαθήματος(Τίτλο, περιγραφή, εικόνα), τα οποία θα είναι ουσιαστικά το προφίλ του μαθήματος σας που θα εμφανίζεται στο κοινό.

course_creation_step2

 • Στο 2ο Βήμα συμπληρώνετε τα στοιχεία για τα επιμέρους μαθήματα, δηλαδή τις ενότητες που θα περιλαμβάνει αυτό το μάθημα. Με τον όρο ενότητες εδώ εννοούμε όλα τα υπο-μαθήματα που συμπεριλαμβάνονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του συγκεκριμένου μαθήματος. Για παράδειγμα θέλετε να δημιουργήσετε για τη Φυσική, ένα μάθημα που θα γίνεται για ένα μήνα και θα έχει 1 ώρα μάθημα/βδομάδα, τότε στο βήμα 2 θα προσθέσετε 4 ενόητες και για κάθε ενότητα θα επιλέξετε αν θα διδαχθεί μέσω της Blackboard ή με άλλο τρόπο. Θα ορίσετε την ημερομηνία και την ώρα έναρξης καθώς και τη διάρκεια για κάθε ενότητα (υπό-μάθημα. Μπορείτε προαιρετικά να ορίσετε επίσης τσεκάροντας τα αντίστοιχα κουτάκια τι περιλαμβάνει (Σημειώσεις, video κλπ), να δώσετε λεπτομερή περιγραφή του τι θα διδαχθεί σε κάθε ενότητα. Τέλος, μπορείτε να επισυνάψετε τα αρχεία (txt, pdf, jpg, png, doc, docx, zip, rar αλλά και video) που επιθυμείτε να είναι διαθέσιμα στους μαθητές που θα συμμετάσχουν και θα συνοδεύουν το συγκεκριμένο υπό-μάθημα (ασκήσεις, κείμενα, video κλπ).

πως δημιουργώ μάθημα στο liveschool

 

 • Στο 3ο Βήμα συμπληρώνετε τα στοιχεία που αφορούν σε διάρκεια, κόστος (μπορείτε να ορίσετε και μηδενικό αν επιθυμείτε να αναρτήσετε δωρεάν μάθημα), κατηγορία μαθήματος κλπ καθώς επίσης και την τελική ημερομηνία μέχρι την οποία θα μπορεί κανείς να δηλώσει συμμετοχή και να αγοράσει το μάθημα.

 

πως δημιουργώ μάθημα στο liveschool

 • Τέλος επιλέγετε αν το μάθημα θα δημοσιευθεί και άρα θα μπορούν να ξεκινήσουν οι αγορές ή όχι και αν θα είναι ορατό στο ευρύ κοινό ή όχι που σημαίνει ότι μπορείτε να δημιουργήσετε μαθήματα(ή απλώς να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες του Liveschool και την πρόσβαση στα εργαλεία του για λόγους επικοινωνίας και συνεργασίας ) που προορίζονται μόνο για τους δικούς μαθητές στα οποία δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν άλλα άτομα αγοράζοντα τα.

 

Τα εργαλεία που προσφέρονται στα μέλη του Liveschool ανάλογα με το είδος της συνδρομής σας είναι τα ακόλουθα:

 •  Δημιουργία site για ηλεκτρονική εκπαίδευση.
  Δημιουργείστε εύκολα και γρήγορα το δικό σας site με ενημερωτικό περιεχόμενο και ενσωματωμένο το μηχανισμό δημοσίευσης και υλοποίησης online μαθημάτων ή site μόνο για τα online μαθήματα.
 •   Συστήματα Web Conference
  Με την πλατφόρμα Blackboard Collaborate που χρησιμοποιείται από εκατοντάδες διακεκριμένους εκπαιδευτικούς οργανισμούς παγκοσμίως, έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε ηλεκτρονικές εικονικές τάξεις και να εκμηδενίσετε τις αποστάσεις εκπαιδεύοντας με τα καλύτερα εργαλεία online διδασκαλίας τους μαθητές σας αλλά και να αναζητήσετε μαθητές πέρα από τα στενά σύνορα της περιοχής σας.
 •  Live streaming αναμετάδοση ομιλιών, διαλέξεων.
  Πραγματοποιείστε ομιλίες, εκδηλώσεις, σεμινάρια και διαλέξεις και αναμεταδώσετε τις ζωντανά σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα.
 •  Learning Management System (LMS)
  Διαχειριστείτε και να οργανώστε με τον καλύτερο τρόπο τα μαθήματα και την εκπαιδευτική διαδικασία συνολικά.
  Οι εκπαιδευτές οργανώνουν και προγραμματίζουν τα μαθήματα και το υλικό που τα συνοδεύει. Παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να εποπτεύουν όλη τη διαδικασία συνολικά, μέσα από τις αναφορές(reports) που παράγονται αυτόματα για αυτούς.
  Αντίστοιχα, κάθε μαθητής έχει το δικό του πρόγραμμα μαθημάτων στο ημερολόγιο του προφίλ του, καθώς και το εκπαιδευτικό υλικό που συνοδεύει κάθε ένα από αυτά.
 •  Mηχανισμός δημιουργίας Μαθημάτων/Σεμιναρίων με κάθε είδους περιεχόμενο
  Στο site ηλεκτρονικής εκπαίδευσης που σας παρέχουμε υπάρχει ενσωματωμένος μηχανισμός δημιουργίας μαθημάτων στα οποία εσείς επιλέγετε τη μορφή, το αντικείμενο, τον τρόπο διεξαγωγής του μαθήματος, τη δημοσίευση τους στο site σας ή και στο portal του Liveschool κλπ. Όλα αυτά γίνονται με πολύ απλό και τρόπο μέσα από βήματα στα οποία σας καθοδηγεί ο μηχανισμός.

Όλα τα μαθήματα που δημιουργείτε μπορούν να δημοσιεύονται στη μηχανή αναζήτησης του Portal του Liveschool αλλά και στην ιστοσελίδα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης που λαμβάνετε αν επιλέξετε αντίστοιχη συνδρομή. Αυτό ορίζεται από εσάς. Κάνετε την επιθυμητή επιλογή όταν δημιουργείτε το μάθημα σας ώστε αυτό να εμφανιστεί ή να μην εμφανιστεί σε έναν ιστότοπο. Υπάρχει επομένως η δυνατότητα να δημοσιεύσετε ένα μάθημα:

 • μόνο στην ιστοσελίδα σας
 • μόνο στο portal του Liveschool
 • και στους δύο παραπάνω ιστοτόπους
 • σε κανέναν από τους παραπάνω ιστοτόπους

Στην περίπτωση που επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία του Liveschool για λόγους επικοινωνίας και συνεργασίας ή για να εκπαιδεύσετε μόνο τους ήδη υπάρχοντες μαθητές σας χωρίς να επιθυμείτε να γίνει κανενός είδους δημοσίευση προς το ευρύ κοινό, τότε στον "Τύπο μαθήματος " επιλέγετε το "Προσωπικό". Με αυτό τον τρόπο το μάθημα σας έχει δημιουργηθεί αλλά το βλέπετε μόνο εσείς. Μπορείτε στη συνέχεια να αποστείλετε το link του μαθήματος σε συγκεκριμένα άτομα (πχ μέσω e-mail) τα οποία θα εγγραφούν στο μάθημα και αυτό θα προστεθεί στο πρόγραμμα τους (ημερολόγιο).

Δημοσίευση μαθήματος στο Liveschool