Δημιουργία ελκυστικών μαθημάτων

Η online εκπαίδευση σας παρέχει μεγάλες δυνατότητες και πληθώρα εργαλείων που μπορούν να κάνουν το εξ αποστάσεως μάθημα, διαδραστικό (interactive) και συναρπαστικό, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος να κάνετε εκπαίδευση με τις δυνατότητες που συνεχώς εμπλουτίζονται με νέες τεχνικές, μεθόδους και τεχνολογικά εργαλεία.

Αυτά που πρέπει να κάνετε για να δημιουργήσετε ελκυστικά μαθήματα περιγράφονται στις ενότητες που ακολουθούν.

Όταν έχετε δημιουργήσει τις ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές προτάσεις που προτείνονται, θα πρέπει στη συνέχεια να τις δημοσιεύσετε στο κοινό που σας ενδιαφέρει. Το κοινό αυτό θα μπορούσε να είναι οι μαθητές σας και οι γονείς τους, φίλοι ή γνωστοί των μαθητών σας, το ευρύτερο κοινό της περιοχής σας ή μαθητές από όλη την Ελλάδα.

Η Cosmolearn σας παρέχει την τεχνογνωσία και όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες για να προβληθείτε με ολοκληρωμένο τρόπο στο κοινό που σας ενδιαφέρει.

 

 • Κάντε καλή πρώτη εντύπωση από την αρχή
 • Η πρώτη σας επαφή με κοινό σας  είτε είναι ζωντανή(μάθημα με τη Blackboard ή ομιλία-παρουσίαση με Live streaming), είτε είναι μέσα από ένα έτοιμο εκπαιδευτικό video, θα πρέπει να τους αιχμαλωτίσει και να κερδίσει το ενδιαφέρον τους.

 • Κερδίστε τους κάνοντας τους να συμμετέχουν!
 • Αν το μάθημα σας είναι βιντεοσκοπημένο ή γίνεται ζωντανά μέσω της Blackboard ή με live streaming  δεν έχει σημασία. Όποια κι αν είναι η περίπτωση πρέπει να κινητοποιήσετε τους μαθητές σας και να τους κάνετε να συμμετέχουν και να σας ακολουθήσουν όχι απλά να σας ακούν. Κάντε ένα διαγωνισμό (το αναφέρετε στις πληροφορίες του μαθήματος ή σε συγκεκριμένη ενότητα και τους ενημερώνετε την κατάλληλη στιγμή καλώντας τους να δράσουν δυναμικά). Πχ όσοι ολοκληρώσουν μία δύσκολη εργασία μέσα σε μία εβδομάδα θα πάρουν αριστείο ή θα κερδίσουν 2 εισιτήρια για το θέατρο/γήπεδο, ή δωρεάν συμμετοχή στο επόμενο μάθημα.... )

 • Υποστηρίξτε τους μαθητές σας
 • Δώστε τη δυνατότητα στους μαθητές να εκφραστούν και ακούστε τα σχόλια τους. Μπορείτε να γίνεται καλύτεροι και να τους βοηθήσετε περισσότερο αν κατανοήσετε τις ανάγκες τους.

 • Αποκτήστε εξωστρέφεια
 • Χρησιμοποιήστε όλα τα μέσα που έχετε(την ιστοσελίδα σας, τις πληροφορίες του μαθήματος, τις ανακοινώσεις)

   


Πως θα δημιουργήσετε επιτυχημένες εκπαιδευτικές εμπειρίες που θα ωφελήσουν εσάς και τους μαθητές σας

 • Αρτιότητα & εκπαιδευτικό έργο- Οι μαθητές αναγνωρίζουν και ξεχωρίζουν τους εκπαιδευτικούς που επιτελούν υψηλής αξίας και ποιότητας εκπαιδευτικό έργο. Εκείνους που είναι οργανωμένοι, μεθοδικοί και δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό ώστε να κάνουν το μάθημα ελκυστικό για τους μαθητές. Απαραίτητο βέβαια είναι όχι μόνο το να παρακολουθούν ένα μάθημα σωστά παρουσιασμένο και ελκυστικό αλλά και ένα μάθημα που πραγματικά καλύπτει σε βάθος όλο το εύρος τους θέματος που υπόσχεται.
 • Ποιότητα ήχου και εικόνας- Οι μαθητές προσδοκούν να παρακολουθήσουν video καλής ποιότητας και κυρίως να έχουν τον καλύτερο δυνατό ήχο. Η ποιότητα εικόνας και ήχου είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να είναι σε θέση να εστιάσουν στο μάθημα χωρίς να αγωνίζονται και να προσπαθούν αλλά με άνεση και έτσι όπως έχουν συνηθίσει να παρακολουθούν οτιδήποτε μέσα από τις συσκευές τους (pc, laptop, tablet ακόμα και smartphone)
 • Σαφείς στόχοι - Δημιουργήστε σαφές περίγραμμα του μαθήματος/σειράς μαθημάτων και δηλώστε στην περιγραφή ποιοί είναι οι στόχοι σας και ποιο είναι το αποτέλεσμα που θα πρέπει να προσδοκούν όσοι θα παρακολουθήσουν το μάθημα σας. Έτσι βοηθάτε μαθητές και γονείς που βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης μαθήματος ή καθηγητή να κατανοήσουν αν το μάθημα σας είναι αυτό που χρειάζονται κι αν μπορούν να ταυτίσουν τους στόχους τους με τους δικούς σας.
 • Ενίσχυση των πηγών και τρόπων μάθησης - Η εκπαίδευση θα πρέπει να γίνεται με ολιστικό τρόπο και να περιλαμβάνει εκτός από την παράδοση του μαθήματος (το θεωρητικό κομμάτι) και ασκήσεις, εργασίες, υποστηρικτικό υλικό για μελέτη, παραπομπές σε σχετικές πηγές, βιβλιοθήκες ή ιστότοπους. Είσαστε online και μπορείτε να αξιοποιήσετε όλες τις διαθέσιμες πηγές γνώσης που προσφέρει το διαδίκτυο και μπορούν να εμπλουτίσουν το μάθημα σας με ουσιαστικό τρόπο.
 • Δομημένη διαδικασία μάθησης - Ο τρόπος που οργανώνετε όλες τις ενότητες των μαθημάτων σας αλλά και η δομή που δίνετε είναι σημαντικά για να παρέχετε αποτελεσματική διδασκαλία. Όποια μέθοδο κι αν επιλέγετε (ζωντανό μάθημα μέσω Blackboard, βιντεοσκοπημένο μάθημα ή διαλέξεις με livestreaming) θα πρέπει τα μαθήματα σας να είναι δομημένα σε ενότητες με συνέπεια
 • Συνεχής επαφή και επικοινωνία με τον εκπαιδευτή - Φροντίστε να αισθανθούν οι μαθητές σας και οι γονείς τους ότι τους στηρίζετε ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε στον ίδιο φυσικό χώρο. Παρέχετε την απαραίτητη ενημέρωση και δυνατούς τρόπους επικοινωνίας.

Τα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

 • video
 • blackboard
 • live streaming
 • ασύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό

θα πρέπει να συνδυαστούν κατάλληλα μεταξύ τους ώστε να αποκομίσετε τόσο εσείς όσο και οι μαθητές σας μέγιστο όφελος εξυπηρετώντας τον εκπαιδευτικό στόχο του μαθήματος με το χαμηλότερο κόστος.

 • Αν για παράδειγμα, θέλουμε να κάνουμε μία προσφορά υπηρεσιών εκπαίδευσης στους δημότες της περιοχής μας, τότε προτείνεται να χρησιμοποιηθούν πολλά βίντεο ή άλλο ασύγχρονο υλικό (πχ σημειώσεις) και αν υπάρχει η ανάγκη για ζωντανή επικοινωνία , τότε αυτή να γίνει με live streaming καθώς δεν θα μας περιορίσει όσον αφορά τον αριθμό συμμετεχόντων. Επομένως, επιλέγοντας το live streaming για την αναμετάδοση της ομιλίας-σεμιναρίου μας θα μπορεί να μας παρακολουθήσει ζωντανά ένα ευρύ κοινό αυξάνοντας την προβολή και αποκομίζοντας το μέγιστο όφελος τόσο εμείς όσο και οι συμμετέχοντες.
 • Η παρουσία στο φυσικό χώρο δηλαδή στις τάξεις του εκπαιδευτικού κέντρου, θα ήταν σκόπιμη στην περίπτωση που επιθυμούμε οι μαθητές και οι γονείς να γνωρίσουν τις εγκαταστάσεις σας.
 • Τα μαθήματα με τη χρήση της Blackboard Collaborate είναι μαθήματα που μπορούν να συμμετέχουν μαθητές από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίσετε καλά τις δυνατότητες που προσφέρει το σύστημα και τον τρόπο που χρησιμοποιείται κάθε εργαλείο που διαθέτουμε ώστε να μπορέσετε να φτιάξετε το κάθε μάθημα με το σωστό τρόπο.

 •  Περιγράψτε με σαφήνεια τα μαθήματα που δημιουργείτε και δημοσιεύετε

  Για να βοηθήσετε τους μαθητές και τους γονείς να επιλέξουν το μάθημα σας και να εκτιμήσουν το έργο σας θα πρέπει να γνωρίζουν τι θα τους διδάξετε και πως. Έτσι χτίζετε μια ειλικρινή και σταθερή σχέση μαζί τους.

 •  Διασφαλίστε την ποιότητα στην επικοινωνίας σας

  Όταν επικοινωνείτε με τους μαθητές σας, μέσω ενός βίντεο, μέσω live streaming ή μέσω της Blackboard θα πρέπει να έχετε προηγουμένως ελέγξει τον εξοπλισμό σας και επιβεβαιώσει ότι λειτουργεί σωστά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους δεν είναι κοντά σε έναν καθηγητή ή ομιλητή να μπορούν να ακούσουν καθαρά τη φωνή του ώστε να μην χάσουν το ενδιαφέρον τους, κάτι που είναι αναπόφευκτο στις περιπτώσεις που ο ήχος είναι κακής ποιότητας.

 •  Δομήστε τα μαθήματα σας

  Ανεξάρτητα από την εκπαιδευτική μέθοδο που ακολουθείτε, την διδακτική εμπειρία που διαθέτετε, τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων σας κ.ο.κ, στόχος του Liveschool by Cosmolearn είναι να βοηθήσει όλα τα μέλη του να απευθυνθούν στο ευρύ κοινό , προβάλλοντας τον καλύτερο εαυτό τους.


Ακολουθώντας τις οδηγίες και τις συμβουλές που προσφέρονται από ειδικούς της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης που έχουν αναδειχθεί μέσα από μεγάλα portal του εξωτερικού και έχουν διδάξει μέσω internet χιλιάδες μαθητές, μπορείτε να δομήσετε τα μαθήματα σας με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο ώστε να είναι αποδοτικά αλλά και ελκυστικά σε μαθητές και γονείς.

 •  Στην αρχή του μαθήματος

  Αν το μάθημα σας γίνεται online ή σε φυσικό χώρο και δεν απευθύνεται μόνο στο υπάρχον κοινό σας που ήδη σας γνωρίζει, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να περιληφθεί ένα βίντεο με τον καθηγητή (μπορεί να μεταδίδεται ζωντανά με live streaming ή να είναι βιντεοσκοπημένο). Μέσω αυτού, ο καθηγητής μπορεί να συστήνεται και να περιγράφει επαρκώς το περιεχόμενο της σειράς των μαθημάτων που ακολουθούν.
  Έτσι οι μαθητές και οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να "γνωρίσουν" τον καθηγητή κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο στο να αισθανθούν οικειότητα ενώ παράλληλα λαμβάνουν και όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για το μάθημα.

 •  Στο τέλος του μαθήματος

  Μπορείτε να συμπεριλάβετε ένα video στο οποίο θα συνοψίζονται περιληπτικά όλα όσα διδάχτηκαν και θα παρουσιάζονται ώστε να αποκομίζουν κάποιο όφελος οι μαθητές, μέσα από τονισμό σημαντικών σημείων ή και συμβουλές και προτάσεις για επόμενα μαθήματα που θα δημοσιεύσετε ως συνέχεια του τρέχοντος.

 •  Εργασίες και δραστηριότητες

  Συμπεριλάβετε στα μαθήματα σας εργασίες που θα γίνονται την ώρα του μαθήματος αν αυτό είναι ζωντανό ώστε να έχουν ενεργή συμμετοχή, να διατηρείται η προσοχή τους αλλά και να αυξάνεται η απόδοση τους.

 •  Εργασίες κατά τη διάρκεια του μαθήματος

  Οι εργασίες αυτές μπορούν να είναι σύντομες όπως ένα quiz με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ή μεγαλύτερης διάρκειας όπως η επίλυση ενός προβλήματος στον διαδραστικό πίνακα, από έναν μαθητή ενώ οι άλλοι παρακολουθούν ή η επίλυση από όλους τους μαθητές στον πίνακα που διαθέτει ο κάθε ένας όταν τους μοιράζουμε σε break out rooms(Blackboard Collaborate). Στην τελευταία περίπτωση οι μαθητές εργάζονται παράλληλα όπως θα έκαναν στο τετράδιο τους ενώ ο καθηγητής μπορεί να ελέγχει κάθε μαθητή σε όλη τη διάρκεια και να τον συμβουλεύει.

 •  Εργασίες για το σπίτι

  Οι εργασίες αυτές θα προτείνονται για εξάσκηση στο σπίτι και θα απαιτείται να ολοκληρώνονται σε συγκεκριμένο χρόνο που θα συμβαδίζει με τον προγραμματισμό που έχετε κάνει ώστε να προχωρά με σταθερό ρυθμό η εξέλιξη των μαθητών και η είσοδος τους σε πιο προχωρημένο επίπεδο κάθε φορά.


Πως θα γίνω ανταγωνιστικός -Τιμολογιακή πολιτική

Το να δημοσιεύει κανείς τα μαθήματα του στο ευρύ κοινό και να τα διδάσκει online εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που προσφέρει το Liveschool αλλάζει και τον τρόπο με τον οποίο θα κοστολογούσε ένα ένα μάθημα. Η τιμή που θα θεωρηθεί κατάλληλη για τα μαθήματα σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς είναι:

 • τα έξοδα διεξαγωγής του μαθήματος ανάλογα με το αν γίνεται σε φυσικό χώρο, με Blackboard, με live streaming ή μέσω video
 • τον μέγιστο αριθμό των μαθητών που θα μπορούν να το αγοράσουν
 • την ποιότητα και αποδοτικότητα του μαθήματος
 • κοκ

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες αλλά και πολλοί ακόμα είναι αυτοί που ισχύουν παραδοσιακά για τη διαμόρφωση της τιμής ενός μαθήματος. Ωστόσο, παρακολουθώντας και μελετώντας αντίστοιχες περιπτώσεις μεγάλων portal του εξωτερικού, μπορούμε να πούμε ότι κατάφεραν να ξεχωρίσουν στην προτίμηση του κοινού όσοι έδωσαν τη δυνατότητα σε όλους να τους γνωρίσουν, προσφέροντας κάποια μαθήματα σε πολύ προσιτές τιμές ή δωρεάν. Σε κάθε περίπτωση βέβαια η ποιότητα των υπηρεσιών τους παρέμεινε υψηλή και ήταν ο κύριος λόγος που κατάφεραν να χτίσουν, μια στενή και με διάρκεια, σχέση με τους μαθητές τους .