Δημιουργία βίντεο-μαθημάτων

Τα video που δημιουργούν οι εκπαιδευτές μπορούν να είναι διαφόρων μορφών. Ο τρόπος προβολής , τα εργαλεία και οι εφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαμορφώνονται και επιλέγονται ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνεστε, το αντικείμενο το οποίο παρουσιάζετε στα video σας αλλά και με βάση την προσωπική σας αισθητική.

  Επιλέξτε τη μέθοδο που σας ταιριάζει..

Για κάθε μέθοδο μπορείτε να επιλέξετε τον εξοπλισμό και το λογισμικό που πιστεύετε ότι είναι καλύτερο και θα καλύψει τις ανάγκες τις δικές σας αλλά και του κοινού σας. Για διευκόλυνση των εκπαιδευτών, στο Liveschool προτείνονται κάποιες από τις πιθανές λύσεις που θα μπορούσατε να επιλέξετε όσον αφορά τόσο την κάμερα και το μικρόφωνο που μπορεί να χρειαστείτε όσο και τα προγράμματα για τη βιντεοσκόπηση της οθόνης και των εφαρμογών σας.


Προγράμματα καταγραφής οθόνης:

 • Camtasia studio (299$ - Aπεριόριστες δυνατότητες καταγραφής, εξαγωγής αλλά και επεξεργασίας video. Επικοινωνεί με το PowerPoint με αποτέλεσμα να μπορείτε να καταγράφετε άμεσα χρησιμοποιώντας ένα PowerPoint και μια γραφίδα με την οποία θα σημειώνετε πάνω στο PowerPoint).
  https://www.techsmith.com/camtasia.html

 • Snagit (49.95$ - Δυνατότητα καταγραφής οθόνης με εύκολο τρόπο. Επικοινωνεί όπως και το Camtasia με το PowerPoint, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να κάνετε αυτόματα καταγραφή του PowerPoint ενώ παράλληλα χρησιμοποιείτε τη γραφίδα σας πάνω σε αυτό. Διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες επεξεργασίας video και δεν δίνει τη δυνατότητα καταγραφής από την κάμερα αλλά μόνο της οθόνης και των εφαρμογών του υπολογιστή σε συνδυασμό με την ήχο του μικροφώνου).
  https://www.techsmith.com/snagit.html

 • Blueberry Flashback (διαθέτει δωρεάν έκδοση στην οποία παρέχονται δυνατότητες καταγραφής video και εξαγωγής σε Flash ή AVI. Δεν παρέχει δυνατότητες επεξεργασίας video στην δωρεάν έκδοση αλλά παρέχονται στις standard και professional εκδόσεις)
  http://www.bbsoftware.co.uk/bbflashbackexpress.aspx


Προτεινόμενοι ηλεκτρονικοί πίνακες ή αντίστοιχα προγράμματα για χρήση της γραφίδας:

 • PowerPoint σε συνδυασμό με το Camtasia (Όταν το Camtasia χρησιμοποιείται για να καταγράψει αρχείο PowerPoint δίνεται αυτόματα η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το PoerPoint και ως ηλεκτρονικό πίνακα πάνω στον οποίο έχουμε τα κείμενα και τις εικόνες του μαθήματος αλλά μπορούμε επίσης να γράψουμε με τη γραφίδα μας)

 • Smoothdraw (Δωρεάν Ηλεκτρονικός καμβάς με αυξημένες δυνατότητες γραφής αλλά και σχεδίασης για εντυπωσιακά αποτελέσματα και υψηλή αισθητική)
  http://www.smoothdraw.com/product/

 • Idroo (Δωρεάν Ηλεκτρονικός πίνακας ιδιαίτερα εύχρηστος με πιο απλές δυνατότητες και εργαλειοθήκη)
  https://idroo.com/download

 • Ως ηλεκτρονικός πίνακας μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης, η εφαρμογή/πίνακας/σημειωματάριο που θα συνοδεύει την γραφίδα που διαθέτετεΠροτεινόμενος εξοπλισμός:


 • Μικρόφωνο Lavalier Audio-Technica ATR3350 ή αντίστοιχο που να υποστηρίζει σύνδεση σε υπολογιστή
 • Οποιαδήποτε webcam που μπορεί να συνδέεται στον υπολογιστή και διαθέτει υψηλή ανάλυση και ευκρίνεια για όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα


Τεχνικά χαρακτηριστικά:


 • Χρησιμοποιήστε υψηλή ανάλυση 720p ή HD (τα περισσότερα σύγχρονα smartphone και οι κάμερες μπορούν να καταγράψουν στα 720p)
 • Τα video που καταγράφονται σε 720p έχουν ανάλυση 1280x720 (που σημαίνει ότι εμφανίζονται ιδανικά σε μια οθόνη widescreen ). Για να έχει το video σας τις σωστές διαστάσεις θα πρέπει πριν ξεκινήσετε την καταγραφή, να προσαρμόσετε το πλαίσιο εκείνο που περικλείει το χώρο της οθόνης που θα καταγραφεί, ώστε να είναι της αναλογίας 16:9


Απλές προτάσεις και μέθοδοι δημιουργίας βίντεο

Ακολουθείστε μία ή και τις δύο παρακάτω μεθόδους ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε να επιτύχετε

 • 1η μέθοδος -  Δημιουργία video με απλό τρόπο προβάλλοντας το PowerPoint ή άλλα αρχεία με εκπαιδευτικό υλικό
 • Πρόκειται για ένα μάθημα στο οποίο δεν γράφετε αλλά μόνο παρουσιάζετε το μάθημα προβάλλοντας το αντίστοιχο αρχείο(πχ . , .κλπ) ενώ παράλληλα μιλάτε στο μικρόφωνο  (προβάλλετε την οθόνη ή το αρχείο που επιθυμείτε και ακούγεται η φωνή σας ενώ μπορείτε να δείχνετε τα σημεία που επιθυμείτε με τον δείκτη του ποντικιού σας).

  Στην περίπτωση αυτή κάνετε την πιο απλή μορφή μαθήματος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρόφωνο και οποιοδήποτε πρόγραμμα καταγραφής οθόνης.

  Προτεινόμενα προγράμματα και εξοπλισμός :

  1. μικρόφωνο Lavalier Audio-Technica ATR3350 ή αντίστοιχο που να υποστηρίζει σύνδεση σε υπολογιστή

  2. πρόγραμμα για καταγραφή της οθόνης σας (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα καταγραφής οθόνης.

  Βήματα:
  Ανοίγετε το αρχείο που επιθυμείτε να προβάλλετε στο video (συνήθως ένα PowerPoint).
  Ανοίγετε το πρόγραμμα καταγραφής οθόνης και κάνετε τις απαραίτητες ρυθμίσεις στην ένταση του ήχου του μικροφώνου σας ή ότι άλλο απαιτείται.
  Ορίζετε την περιοχή που θέλετε να καταγράφεται.
  Ξεκινάτε το recording μιλώντας ενώ παράλληλα δείχνετε με το δείκτη του ποντικιού σας κοκ.
  Ολοκληρώνετε την καταγραφή του video και στη συνέχεια το αποθηκεύετε και το εξάγετε στην μορφή που πρέπει και ανάλογα με τις επιλογές που δίνονται από το πρόγραμμα καταγραφής που έχετε επιλέξει (κατά προτίμηση επιλέγετε .mp4)

   

 • 2η μέθοδος - Δημιουργία video στο οποίο προβάλλετε το εκπαιδευτικό σας υλικό μέσα από το PowerPoint και παράλληλα γράφετε πάνω σε αυτό με τη γραφίδα (προβάλλετε το αρχείο PowerPoint και γράφετε με τη γραφίδα σας πάνω σε αυτό ενώ παράλληλα μιλάτε στο μικρόφωνο )

βιντεο μάθημα

Για να δημιουργήσετε video αυτής της μορφής με απλό τρόπο, τα προγράμματα και ο εξοπλισμός που προτείνονται είναι τα παρακάτω:

Προτεινόμενα προγράμματα και  εξοπλισμός :

 1. μικρόφωνο Lavalier Audio-Technica ATR3350 ή αντίστοιχο που να υποστηρίζει σύνδεση σε υπολογιστή
 2. Το πρόγραμμα Camtasia Studio ή το πρόγραμμα Snagit για καταγραφή οθόνης
 3. ψηφιακή γραφίδα

Εναλλακτικά, στην περίπτωση που δεν διαθέτετε το Camtasia για να επιτύχετε παρόμοιο αποτέλεσμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε άλλα προγράμματα και εργαλεία. Για παράδειγμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα:

 


Προτάσεις δημιουργίας video για πιο έμπειρους χρήστες

Αν επιθυμείτε πιο προσωποποιημένη επικοινωνία χρησιμοποιείστε την κάμερα και δώστε στους μαθητές σας την ευκαιρία να σας γνωρίσουν καλύτερα.

Α. Παρουσίαση μαθήματος σε συνδυασμό με video του εκπαιδευτή

Παρουσιάζετε το υλικό σας με χρήση PowerPoint ή οποιοδήποτε άλλο αρχείο(ppt, pdf κλπ) ενώ παράλληλα προβάλλεστε μέσω της κάμερας του υπολογιστή σας για πιο προσωποποιημένη επικοινωνία με το κοινό σας. Αποτελεί συνέχεια των πρώτων απλών μεθόδων που αναφέρονται παραπάνω με τη διαφορά ότι προστίθεται στην οθόνη και ένα πλαίσιο που εμφανίζεστε κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

βιντεο-μάθημα

 

Προτεινόμενα προγράμματα και  εξοπλισμός :

 1. μικρόφωνο Lavalier Audio-Technica ATR3350
 2. web camera microsoft lifecam
 3. πρόγραμμα για καταγραφή της οθόνης και της κάμερας σας (πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα προσφέρει το Camtasia Studio)
  1. Camtasia Studio
  2. Blueberry Flashback express

 

Β. Παρουσίαση με κάμερα στραμμένη στον εκπαιδευτή

1η εκδοχή - Μάθημα-σεμινάριο- ομιλία με επίκεντρο τον εκπαιδευτή
 Όλο το video αποτελείται από ένα πλάνο στο οποίο εμφανίζεται μόνο ο εκπαιδευτής που μιλά απευθυνόμενος στο κοινό του (για πιο εντυπωσιακά και ελκυστικά video προτείνεται η χρήση κάμερας  υψηλής ποιότητας και ανάλυσης αλλά και καλές συνθήκες φωτισμού, ενώ σημαντικό είναι να έχουμε μια καλή και ζεστή παρουσία και παραστατικότητα αφού είμαστε το επίκεντρο). 

Η διάλεξη αποτελείται εξ ολοκλήρου από το video στο οποίο ο ομιλητής παρουσιάζει το αντικείμενο του ενδιαφέροντος του και δεν υπάρχουν διαφορετικά πλάνα στα οποία να παρεμβάλλεται υλικό παρουσιάσεων, εικόνων  και σημειώσεων.

Προτεινόμενα προγράμματα και  εξοπλισμός :

 1. μικρόφωνο Lavalier Audio-Technica ATR3350 ή επαγγελματικό δημοσιογραφικού τύπου μικρόφωνο που να εφάπτεται πάνω σε κάμερα και όχι στον υπολογιστή για καλύτερο αποτέλεσμα
 2. web camera microsoft lifecam ή επαγγελματική κάμερα αν επιθυμείτε πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα
 3. πρόγραμμα για καταγραφή μέσω της κάμερας σας (ένα από τα 2 παρακάτω με πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα από το a.)
  1. Camtasia Studio
  2. Blueberry Flashback express

Παρατήρηση: Για να επιτύχετε υψηλού επιπέδου βίντεο αυτής της μορφής ιδανικά θα πρέπει να γίνει βιντεοσκόπηση με κάμερα και μικρόφωνο δημοσιογραφικού τύπου

2η εκδοχή - Μάθημα-σεμινάριο- ομιλία με 2 μορφές πλάνων που προέρχονται από την κάμερα και από την οθόνη του υπολογιστή

Σε αυτή την εκδοχή τα 2 ξεχωριστά πλάνα  εναλλάσσονται μεταξύ τους. Πλάνα με τον καθηγητή που μιλά απευθυνόμενος στο κοινό του και πλάνα όπου προβάλλονται εικόνες ή παρουσιάσεις σχετικές με το αντικείμενο που παρουσιάζει (άλλοτε εμφανίζεται ο εκπαιδευτής που μιλά και άλλοτε το αρχείο-εφαρμογή από την οθόνη του υπολογιστή του).

video μάθημα

Για την δημιουργία αυτού του απαιτείται επεξεργασία μετά τη βιντεοσκόπηση.
Για οδηγίες παραγωγής  και επεξεργασία με το επισκεφτείτε την ενότητα " Παραγωγή και επεξεργασία video με το Camtasia Studio"

Προτεινόμενα προγράμματα και  εξοπλισμός :

 1. μικρόφωνο Lavalier Audio-Technica ATR3350 ή επαγγελματικό δημοσιογραφικού τύπου μικρόφωνο που να εφάπτεται πάνω σε κάμερα και όχι στον υπολογιστή για καλύτερο αποτέλεσμα
 2. web camera microsoft lifecam ή επαγγελματική κάμερα αν επιθυμείτε πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα
 3. πρόγραμμα Camtasia Studio για καταγραφή οθόνης αλλά και κάμερας ταυτόχρονα 
  (εναλλακτικά το Blueberry Flashback express )

Ο πιο απλός τρόπος να δημιουργήσετε ένα βίντεο-μάθημα είναι να χρησιμοποιήσετε δύο προγράμματα. Το πρώτο είναι το πρόγραμμα καταγραφής οθόνης του υπολογιστή σας και το δεύτερο, είναι ο ηλεκτρονικός πίνακας όπου θα γράφετε με τη γραφίδα.

 1. Εγκαθιστούμε το BB FLASHBACK EXPRESS που είναι δωρεάν πρόγραμμα βιντεοσκόπησης οθόνης, από το παρακάτω link http://www.bbsoftware.co.uk/BBFlashBackExpress/Download.aspx?start
 2. Εγκαθιστούμε τον ηλεκτρονικό πίνακα idroo από τη σελίδα
  https://idroo.com/download

 

Δείτε τον τρόπο που χρησιμοποιείται στο https://www.youtube.com/watch?v=wQimuLlD_5c

Βασικές οδηγίες

1. Eπιλέγουμε Record Screen

Στη συνέχεια φροντίζουμε οι επιλογές στο παράθυρο που ανοίγει να είναι όπως φαίνεται στην εικόνα (Επιλέγετε βέβαια στην ενότητα του ήχου, το δικό σας μικρόφωνο (πχ Realtek High definition.Επίσης στην περίπτωση που δεν επιθυμείτε να βιντεοσκοπήσετε μέρος της οθόνης αλλά όλόκληρη την οθόνη του υπολογιστή σας και όποια εφαρμογή έχετε ανοιχτή σε αυτήν όπως το PowerPoint τότε όπου Region θα πατήσετε το βελάκι που υπάρχει δεξιά και θα επιλέξετε "Full Screen")

2. Επιλέγουμε από το μενού Tools--> Minimize to floating controls

Δηλαδή, ελαχιστοποιούμε το παράθυρο κάτω στη γραμμή εργασιών. Εκεί πλέον εμφανίζεται ο recorder και μπορούμε να ξεκινήσουμε την βιντεοσκόπηση πατώντας το κόκκινο κουμπί και να σταματήσουμε αντίστοιχα χωρίς να χρειάζεται να φαίνεται το μενού.

3. Ορίζουμε τις διαστάσεις του video(και άρα το χώρο της οθόνης που θα καταγράψουμε)

Πληκτρολογούμε στο width την τιμή 1920 και στο height την τιμή 1080 αν θέλουμε να καταγραφεί ολόκληρη η οθόνη μας σε μέγιστη ανάλυση, ενώ ιδανικός συνδυασμός τιμών είναι επίσης ο ακόλουθος, όταν επιδιώκουμε να καταγράψουμε μικρότερο μέρος της οθόνης ώστε να μην εμφανίζεται ολόκληρη:
width:1280 & height:720
 Και οι δύο προηγούμενοι συνδυασμοί διαστάσεων έχουν αναλογία 16:9(widescreen). Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις αναλογίες που εσείς θα επιλέξετε αλλά στην περίπτωση που διατηρείτε την αναλογία αυτή, το video σας θα εφαρμόζει απόλυτα στην συντριπτική πλειοψηφία των συσκευών (οθόνη υπολογιστή, τηλεόραση, tablet, smartphone).

Μόλις επιλέξουμε περιοχή πατάμε record και ξεκινάμε.

4. Όταν ολοκληρώσουμε το video πατάμε το κουμπί stop για να σταματήσει η εγγραφή και στη συνέχεια επιλέγουμε Save για να σώσουμε το αρχείο και  Export για να το εξάγουμε στην επιθυμητή μορφή video. 

 

5. Στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέγουμε τη μορφή AVI-->OK-->Export.

 

 

 

 

 

 

 
Εισαγωγή στις βασικές λειτουργίες του Camtasia Recorder και βασικές ρυθμίσεις για την καταγραφή video 

To Camtasia διαθέτει ποικίλες λειτουργίες. Δύο από αυτές είναι η καταγραφή-δημιουργία video και η επεξεργασία. Η καταγραφή γίνεται με το εργαλείο Camtasia Recorder.Όταν ολοκληρώσουμε την βιντεοσκόπηση τότε μπορούμε μέσω του Camtasia Studio να επεξεργαστούμε το video που δημιουργήσαμε αφαιρώντας τα σημεία που θέλουμε(πχ αν κάναμε κάποιο λάθος κατά τη βιντεοσκόπηση μπορούμε να  αφαιρέσουμε αυτό το τμήμα του βίντεο), προσαρμόζοντας τον ήχο, προσθέτοντας κάποια εφέ κοκ.


1. Έναρξη του Camtasia Recorder

Ανοίγουμε το Camtasia Studio και επιλέγουμε το "Record the Screen"  αν επιθυμούμε να κάνουμε καταγραφή. 

Camtasia Recorder

Στη συνέχεια εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο (Screen Recorder) από το οποίο μπορούμε να κάνουμε όλες τις ρυθμίσεις που αφορούν την βιντεοσκόπηση.

καταγραφή οθόνης


2. Ρύθμιση μικροφώνου και ήχου

Από την περιοχή "Recorded inputs" ρυθμίζουμε τον ήχο πατώντας στο βελάκι που είναι δίπλα στο εικονίδιο του μικροφώνου. Επιλέγουμε από την εμφανιζόμενη λίστα το μικρόφωνο από το οποίο επιθυμούμε να ακουγόμαστε (επιλέγουμε το εξωτερικό μικρόφωνο και όχι αυτό που ενδεχομένως έχει ενσωματωμένο ο υπολογιστής μας ή οποιοδήποτε άλλο μπορεί να υπάρχει όπως πχ αυτό μίας κάμερας). 

Στη συνέχεια ρυθμίζουμε την ένταση του μικροφώνου από την μπάρα που εμφανίζεται ώστε να ακουγόμαστε δυνατά και καθαρά.

Για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα δεν πρέπει η ένταση του μικροφώνου να είναι απαραίτητα στο μέγιστο σημείο της αλλά ανάλογα με το μικρόφωνο που χρησιμοποιούμε και την απόσταση που έχουμε από αυτό θα βρούμε το σημείο εκείνο που ο ήχος μας είναι ικανοποιητικός.

Camtasia κάμερα μικρόφωνο


3. Διαστάσεις του video και περιοχή εγγραφής

Μπορούμε να βιντεοσκοπήσουμε είτε ολόκληρη την οθόνη μας είτε μέρος αυτής.

 • Αν επιθυμούμε να βιντεοσκοπήσουμε ολόκληρη την οθόνη μας τότε πατάμε το κουμπί Full Screen
 • Αν επιθυμούμε να βιντεοσκοπήσουμε μέρος αυτής από το βελάκι που εμφανίζεται δίπλα στο κουμπί Custom επιλέγουμε μία από τις προτεινόμενες διαστάσεις. Προτείνεται η επιλογή 720p HD (1280x720)
 • Πατάμε το Select area to record για να επιλέξουμε μόνοι μας ακριβώς πιο κομμάτι της οθόνης θα βιντεοσκοπήσουμε

Αν επιλέξουμε το Select area to record θα εμφανιστούν στην οθόνη δύο κόκκινες γραμμές και ο δείκτης του ποντικιού μας θα μετατραπεί σε σταυρό. Σύρουμε κρατώντας πατημένο το πλήκτρο του ποντικιού για να καλύψουμε όλη την περιοχή που θέλουμε να βιντεοσκοπηθεί. 

Το φωτεινό ορθογώνιο που εμφανίζεται μας δείχνει το τμήμα της οθόνης που θα εμφανίζεται στο video. Ότι είναι εκτός αυτού δεν θα φαίνεται. Μπορούμε να μετακινήσουμε το ορθογώνιο αυτό για να βιντεοσκοπήσουμε ακριβώς την περιοχή που θέλουμε, πηγαίνοντας σε μία από τις ακμές του και σύροντας το όταν το δείκτης του ποντικιού αλλάξει σε σταυρό.

Διαστάσεις βίντεο camtasia

Διαστάσεις βίντεο camtasia


4. Video με καταγραφή οθόνης αλλά και κάμερας

Για να δημιουργήσουμε video στο οποίο θα καταγράφεται η οθόνη αλλά ο ομιλητής μέσω της κάμερας του υπολογιστή του ενεργοποιούμε την κάμερα πατώντας πάνω στο εικονίδιο Webcam. Αν θέλουμε να αλλάξουμε την κάμερα από την οποία γίνεται η λήψη πατάμε στο βελάκι και επιλέγουμε από την λίστα την επιθυμητή (πχ αν έχουμε προσθέσει εξωτερική κάμερα στο laptop μας και θέλουμε η λήψη να γίνεται από αυτήν και όχι από την ενσωματωμένη που υπάρχει στο laptop).

Video με οθόνη και κάμερα


5. Συντομεύσεις πληκτρολογίου

Είναι σημαντικό όταν γίνεται η βιντεοσκόπηση να μπορούμε να κάνουμε παύση ή διακοπή της εγγραφής ανά πάσα στιγμή και με τον τρόπο που είναι πιο εξυπηρετικός κάθε φορά. Υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας είναι να εντοπίσουμε το αντίστοιχο κουμπί στο Camtasia Recorder και ο δεύτερος είναι 

πατώντας ένα κουμπί στο πληκτρολόγιο. Επιλέγουμε από το κουμπί "Tools -->Options " . Στην καρτέλα Hotkeys στην αριστερή πλευρά εμφανίζονται σε ένα πλαίσιο οι λειτουργίες που είναι διαθέσιμες κατά την βιντεοσκόπηση και δεξιά πατώντας πάνω στο βελάκι μπορούμε να επιλέξουμε με ποιό κουμπί από το πληκτρολόγιο επιθυμούμε να εκτελείται κάθε λειτουργία. 

Αν λοιπόν θέλουμε να πατάμε το F1 για να ξεκινά η εγγραφή και να κάνουμε παύση τότε επιλέγουμε από το αριστερό πλαίσιο το Record/Pause και δεξιά το F1. 

Στη συνέχεια επιλέγουμε το Stop και δεξιά το αντίστοιχο πλήκτρο  που επιθυμούμε. Ομοίως για τις υπόλοιπες επιλογές αν θεωρούμε ότι κάποια από αυτές μας είναι χρήσιμη. Τέλος πατάμε OK και μπορούμε πατώντας είτε το F1 (ή όποιο κουμπί έχουμε επιλέξει) είτε το REC να ξεκινήσουμε την καταγραφή. Με το ίδιο πλήκτρο βέβαια κάνουμε και παύση. 

Για να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο Screen Draw που μας δίνει τη δυνατότητα να γράφουμε με τη γραφίδα και να προσθέτουμε σχήματα πάνω στην οθόνη μας ή σε οποιαδήποτε εφαρμογή προβάλουμε κατά την εγγραφή του video επιλέγουμε επίσης μια συντόμευση πληκτρολογίου πχ το πλήκτρο F2. Έτσι πατώντας το πλήκτρο αυτό ενώ γίνεται η εγγραφή, εμφανίζονται στο παράθυρο Screen Recorder όλες οι διαθέσιμες επιλογές. 

Camtasia πληκτρολόγιο για έναρξη και παύση


6. Εγγραφή, παύση και διακοπή

Αφού διαμορφώσουμε την οθόνη μας έτσι ώστε να έχουμε κλειστά όλα τα αρχεία που δεν θέλουμε να φαίνονται ή αντίστοιχα ανοιχτά όλα όσα θέλουμε να δείξουμε στο video τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε την εγγραφή πατώντας από το πληκτρολόγιο το κουμπί που ορίσαμε στο προηγούμενο βήμα ή πατώντας το κουμπί REC από το Recorder. Γίνεται αντίστροφη μέτρηση και μετά από 3 δευτερόλεπτα η εγγραφή αρχίζει. Μπορούμε ανά πάσα στιγμή να πατήσουμε Παύση  (κουμπί Pause) ή διακοπή (κουμπί Stop)αν ολοκληρώσαμε το video μας.

Camtasia εγγραφή παύση διακοπή

!!! Στην περίπτωση που κάνουμε κάποιο λάθος μπορούμε να επαναλάβουμε το σημείο που δεν μας άρεσε και έπειτα κάνοντας μία μικρή επεξεργασία να αφαιρέσουμε από το τελικό video μόνο το τμήμα εκείνο που δεν ήταν καλό. Επομένως δεν είναι απαραίτητο κάθε φορά να σταματάμε την εγγραφή και να ξεκινάμε από την αρχή αφού μπορούμε εύκολα να αφαιρέσουμε ότι δεν μας άρεσε στο τέλος.


7. Χρήση του Screen Draw-γράφουμε με τη γραφίδα μας στην οθόνη ή σε οποιαδήποτε εφαρμογή

Camtasia γραφίδα και screen draw

Πατώντας από το πληκτρολόγιο το κουμπί F2 που ορίσαμε παραπάνω ως συντόμευση για το Screen Draw αυτόματα εμφανίζονται στο παράθυρο Screen Recorder κάποια επιπλέον εργαλεία. Μεταξύ άλλων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη γραφίδα (Pen), αλλά και σχήματα όπως αυτά που εμφανίζονται στην παρακάτω εικόνα, ενώ παράλληλα έχουμε τη δυνατότητα να αλλάζουμε χρώμα και πάχος γραμμής σε αυτά. 

Camtasia γραφίδα και screen draw


8. Αποθήκευση του video

Όταν ολοκληρώσουμε το video αυτόματα εμφανίζεται το παράθυρο Preview στο οποίο αναπαράγεται το video που δημιουργήσαμε.

 • Μπορούμε να αποθηκεύσουμε το αρχείο μας και να το επεξεργαστούμε αμέσως μετά, πατώντας του κουμπί Save and Edit.
 • Αν θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε το αρχείο αλλά δεν θέλουμε αυτό να γίνει τώρα πατάμε το βελάκι κάτω από το Save and Edit και επιλέγουμε Save as. Στη συνέχεια ονομάζουμε το αρχείο μας και ορίζουμε που θα αποθηκευτεί. Όταν χρειαστεί μπορούμε να το ανοίξουμε και να το επεξεργαστούμε μέσω του Camtasia Studio.
 • Εξάγουμε άμεσα το αρχείο σε video πατώντας το κουμπί Produce αν δεν επιθυμούμε να κάνουμε καμία αλλαγή ή επεξεργασία. 
 • Τέλος, διαγράφουμε την καταγραφή που μόλις κάναμε αν δεν μας ικανοποιεί πατώντας το Delete

Camtasia Αποθήκευση βίντεο


Produce

Από το παράθυρο Production Wizard που εμφανίζεται μετά την αποθήκευση μπορούμε να ορίσουμε τι μορφή και ποιά χαρακτηριστικά αναπαραγωγής θα περιέχει. Καθώς στην προκειμένη περίπτωση αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα video μας να μπορεί να αναπαραχθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους υπολογιστές και κινητές συσκευές δεν επιλέγουμε κάποια εξεζητημένη μορφή video αλλά αυτήν που εξυπηρετεί περισσότερο δηλαδή MP4 σε 720p (MP4 only (up to 720p)). Πατάμε Eπόμενο και ορίζουμε το όνομα και το φάκελο στον οποίο θα αποθηκεύσουμε το video. Στη συνέχεια ακολουθεί η μετατροπή του video που διαρκεί μερικά λεπτά. Όταν ολοκληρωθεί αυτόματα αναπαράγεται το video.

Camtasia Αποθήκευση παραγωγή βίντεο


Save and Edit

Επιλέγοντας Save and Edit αφού γίνει η αποθήκευση μεταφερόμαστε στο παράθυρο του Camtasia Studio όπου μπορούμε να κάνουμε επεξεργασία. Όταν ολοκληρώσουμε την επεξεργασία επιλέγουμε Produce and Share προκειμένου να εξάγουμε το video στην τελική του μορφή ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφονται παραπάνω.

Camtasia αποθήκευση επεξεργασία βίντεο


9. Χρήση του Camtasia με το PowerPoint

To PowerPoint μπορεί να συνδυαστεί πολύ εύκολα με το Camtasia για την δημιουργία ενός video αφού διαθέτει ειδικό plug-in. Ανοίγουμε το PowerPoint που έχουμε δημιουργήσει για το μάθημα και επιλέγουμε την καρτέλα "Πρόσθετα". Εφόσον έχουμε ήδη το Camtasia εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας, θα εμφανίζονται πάνω αριστερά στο παράθυρο του PowerPoint οι επιλογές βιντεοσκόπησης αντίστοιχα με αυτές που εμφανίζονται στην κάτωθι εικόνα.

camtasia powerpoint

 • Φροντίζουμε να είναι ενεργό το μικρόφωνο πατώντας το κουμπί με το αντίστοιχο εικονίδιο
 • Ενεργοποιούμε την κάμερα αν επιθυμούμε εκτός από το PowerPoint και τη φωνή μας να εμφανιζόμαστε και εμείς στο video
 • Κάνουμε τις ρυθμίσεις που επιθυμούμε πατώντας το κουμπί Camtasia Studio recording options

camtasia powerpoint

Επίσημοι οδηγοί για τη χρήση του Camtasia